Artroplasti temel işlevlerini kaybeden eklemlerin cerrahi işlemler uygulanarak iyileştirilmesi ve şekillendirilmesi işlemidir. Artroplasti aynı zamanda Eklem Protez Cerrahisi olarak da adlandırılmaktadır.
Artroplasti uygulanan hastalarda eklemlerin kaybettiği fonksiyonlar geri kazandırılabilir. Hareket kabiliyeti bozulmuş olan eklemler protez kullanılarak veya gerekliyse cerrahi işlemler uygulanarak eski haline getirilir.
Artroplasti uygulamasının amacı insanların kaybettikleri hareket kabiliyetini geri kazandırırken, oluşan ağrıları ortadan kaldırmaktır.
İnsanların vücudunda bulunan tüm eklemler sağlıklı bir hareket kabiliyetine sahip olabilmeleri için çok önemlidir.
Artroplasti eklem ağrıları nedeniyle enjeksiyon tedavisi veya fizik tedavi uygulanmış lakin sonuç alınamamış hastalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Eklem Protezi Ameliyatı olarak da ifade edilen bu yöntem genellikle geniş yüzeyleri eklemlerde uygulanmaktadır.
Klinik ortamda Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı tarafından yapılan Artroplasti uygulaması oldukça başarılı ve güvenli bir tedavi yöntemidir.
Eklem kaynaklı ağrılar yaşıyorsanız veya vücudunuzda hareket kabiliyeti azalan uzuvlarınız olduğunu hissediyorsanız Hemen Bize Ulaşıp uzman doktorlarımız tarafından muayene edilerek gerekli tedaviyi yaptırabilirsiniz.
Artroplasti Nedir?
Artroplasti insanların eklemlerinde var olan;
- Ağrı ve acı hissini yok etmek,
- Hareket kabiliyetini artırmak,
- Tekrar yapılandırılmasını sağlamak,
için uygulanan tedavi yöntemidir.
İnsanlarda bulunan eklemlerin her biri farklı hareket kabiliyetleri sağlar. Kişilerde yaşanan travmalara veya hastalıklara bağlı olarak eklemlerde işlev kaybı oluşabilmektedir.
Artroplasti uygulamasının en fazla kullanıldığı vücut bölümlerini diz ve kalça eklemleri olarak belirtebiliriz. Uygulama özellikle vücut ağırlığını taşıyan ve geniş yüzeye sahip eklemlerde kullanılmaktadır.
Teknolojik gelişmelerin sağlık alanındaki uygulamalara yansımasıyla Artroplasti dirsek, omuz, el ve ayak bileklerindeki eklemler içinde kullanılmaya başlanmıştır.
Artroplasti uygulaması ile eklemler onarılır veya eklemlerin çok kötü durumda olduğu vakalarda protez yerleştirilir. Kişilerin eklemlerden kaynaklanan ağrıları dindirilir, hareket kabiliyetleri geri kazandırılır ve yaşam kaliteleri artırılır.
Artroplasti Türleri Nelerdir?
Artroplasti tedavisi ile eklemler yeniden şekillendirilip azalan hareket kabiliyetleri eski haline getirilir. İhtiyaç duyulması halinde protez takılabilir.
Artroplasti uygulaması 4 farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler arasında;
- Rezeksiyon Artroplasti: Hastanın problem oluşturan eklem yüzü çıkarılır. Eklemin maksimum hareket açıklığına sahip olması sağlanır. Örneğin; yürüme problemi yaşayan kişilerde uygulandığında aksayarak dahi olsa tekrar yürüme kabiliyetinin elde edilmesi sağlanır.
- İnterpozisyon Artroplasti: İlk uygulamaya tamamlayıcı tedavi olarak kullanılıp eklemler arasına yumuşak doku eklenir. Örneğin; el bileğinde oluşan hareket kabiliyeti kayıplarında problemli kemik çıkarılarak yerine tendon koyularak rahatsızlık ortadan kaldırılır.
- Parsiyel Endoprotez Artroplasti: Hastanın eklemleri Endoprotez olarak ifade edilen vücut içerisinde kalan protez ile desteklenir. Bu sayede eklemlerin mekanik ve anatomik işlevinin yeniden kazanılması sağlanır. Özellikle kalça kırığı vakalarında uygulanan bu yöntemde kalçadaki kıkırdakların bir bölümü çıkartılarak yerlerine protez takılır.
- Total Endoprotez Artroplasti: Deformasyon oluşan eklemlerde her iki tarafın değiştirilmesi uygulamasıdır. Genellikle diz ve kalça eklemlerinde yaşanan rahatsızlıklarda kullanılan bu yöntem dirsek, omuz, bel, el ve ayak bilekleri gibi vücut bölgelerinde uygulanabilir.
Kalça Protezi Nedir?
Total Kalça Protezi farklı nedenlerle kalça ekleminde ileri derecede deformasyon oluşan kişilerde uygulanan bu yöntemde bölgeye yapay kalça eklemi takılır.
Kalça Protezi ile hastada bulunan ağrılar giderilip kaybolan hareket kabiliyeti geri kazandırılıp yaşam kalitesi artırılır.
Ortalama 15 ila 20 yıl kullanılabilen Kalça Protezleri hastanın cinsiyetine, yaşına ve şikayetine bakılarak kullanılıp kullanılmayacağına karar verilir.

Omuz Protezi Nedir?
Total Omuz Protezi omuz eklemlerinde görülen ağrıların ve hareket kayıplarının giderilmesi için uygulanan tedavi yöntemidir.
İnsanlarda omuz eklemleri kıkırdakta aşınmaya ve kireçlenmeye bağlı olarak ciddi ağrılara yol açabilir. Bununla birlikte bölgede işlevsel fonksiyonlar ortaya çıkar.
Omuz Protezi yöntemi uygulanarak kişinin omuz ekleminin tamamı veya bir kısmı protez ile değiştirilip insanların yaşam kalitesi artırılır.
Diz Protezi Nedir?
Total Diz Protezi uygulamasıyla aşınan veya hasar gören diz eklemleri protez ile değiştirilip hastanın kaybettiği fonksiyonları geri kazanması ve yaşadığı ağrıların giderilmesi sağlanır.
İnsanların diz eklemlerindeki kireçlenmeye ve kıkırdak aşınmasına bağlı olarak hareket kısıtlamaları ve ağrılar oluşmaktadır. Bu durumlarda problemlerin çözümü için Diz Protezi tedavisine başvurulur.

Hastanın fiziksel yapısı, yaşı, genel sağlık durumu ve yaşadığı rahatsızlıkların boyutuna bağlı olarak Total Diz Protezi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Artroplasti başlığı altında yapılan tüm bu tedaviler hakkında daha fazla bilgi almak, Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı tarafından muayene edilerek tedavi planı oluşturmak için Hemen Bize Ulaşın…
Artroplasti Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Artroplasti tedavisi uygulanan hastaların işlem sonrası uzman doktorun kendilerine ilettiği tüm hususlara büyük özen göstermeleri gerekir.
Operasyon sonrası hastanın ve tedavi edilen bölgenin hijyenine dikkat edilmesi hastanın sağlığı ve enfeksiyon kapılmaması için büyük önem taşımaktadır.
Hastanın protezinin bakımına dikkat etmesi, o protezi çok uzun yıllar kullanmasına yardımcı olacaktır. Bunlar dışında tedaviyi uygulayan doktorlarımız tarafından hastalara yapılan uyarıları şu şekilde belirtebiliriz;
- Tedavi sonrası 6 hafta kan sulandırıcı kullanılarak damar tıkanıklığının önüne geçilir.
- Ağır şartlarda, fiziksel olarak yıpratacak işler yapılmamalıdır.
- Eklemlerin aşırı oynayacağı ve aşırı yük bineceği hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Yemekler yerde değil masada yenmelidir.
- Namazlar oturarak kılınmalıdır.
- Alaturka değil klozet yapısında tuvaletler kullanılmalıdır.
Artroplasti tedavisi sonrası yukarıda belirttiğimiz ve bunlara benzer durumlara dikkat edilmesi hastanın sağlığı ve tedavinin başarısı için önemlidir.
Artroplasti Kalıcılığı
Artroplasti yani Eklem Protez Cerrahisi tedavisi sonrası bölgeye yerleştirilen protez zaman içerisinde gevşemeye ve aşınmaya uğramaktadır.
Standart protez kullanılan uygulamalarda 10 ila 15 yıl arası kalıcılık sağlanırken, yüksek teknoloji ürünü protezler kullanılan işlemlerde 20 ila 25 yıl sürede dayanıklılık sağlanır.
Artroplasti operasyonu geçiren hastalar işlemden 1 gün sonra ayağa kalkmakta, en fazla 1 hafta sonra da taburcu olarak evine geçmektedir.
Klinik ortamında Ortopedi alanında uzmanlaşmış hekimler tarafından kaliteli protez takılarak yapılan uygulamalarda kalıcılık süresi 25 yıla yaklaşmaktadır.