Düz Tabanlık Tedavisi

Düz Tabanlık insanların ayağın iç bölgesinde olması gereken kavisin kaybolup dışarıya doğru kaymasına bağlı olarak oluşan deformasyondur.

Düz Tabanlık insanların ayaklarının altlarında farklı seviyelerde görülebilir. Doğuştan olabileceği gibi zamanla oluşabilen bir durumdur.

Düz Tabanlık problemi yaşayan insanlarda ayak tabanındaki kemer çok düşüktür ya da tamamen yoktur. Ayakta durduklarında ayaklarında standart bir kavis oluşmaz.

Düztaban kişiler uzun süre ayakta durduklarında veya fiziksel aktivite yaptıklarında ayaklarında ağrılar oluşur.

İnsanların ayaklarında bulunan 33 eklem 26 ayrı kemiği bir arada tutmaktadır. Ayak bölgesinde 100 den fazla bağ, tendon ve kas bulunmaktadır.

Ayak Kemeri sayesinde oluşan yay yapısı kişinin vücut ağırlığının bacaklar boyunca dağıtılmasını ve dengelenmesini sağlar.

Ayak Kemerleri farklı yüzeylerde yaşanacak baskıya uyum sağlayabilmesi için sağlam ve esnek olmalıdır. İnsanlarda ayak kemeri yapısı yürüyüş şeklini belirlemektedir.

Düz Tabanlık problemi yaşayan kişilerde bacaklar yürürken ve ayakta dururken içeriye dönebilir. Bununla birlikte nadiren de olsa dışarıya dönme olabilir.

Düz Tabanlık rahatsızlığı yaşıyorsanız klinik ortamında uzman hekimlerimiz tarafından muayene ve tedavi olmak için Hemen Bizi Arayın…

Düztabanlık Nedir?

Düztabanlık insanların ayaklarındaki kemik ve eklemleri belirli bir kaviste tutan bağ, tendon, kas yapılarının farklı nedenlere bağlı zayıflaması ile oluşan düzleşmeye verilen addır.

Kişilerde oluşan bu durum sonrası yürüme veya ayakta kalmaya bağlı ağrılar oluşmaktadır. İleri seviye Düz Tabanlık problemi bulunan kişilerde hareketlere bağlı hasarlar ve sakatlanmalar oluşabilir.

Tüm bu nedenler göz önünde bulundurularak Düztabanlık problemi ilerlemeden bir sağlık kuruluşundan randevu alınarak tedavi olmak büyük önem arz etmektedir.

Düztabanlık Belirtileri Nelerdir?

Düz Tabanlık insanlarda genelde herhangi bir belirti göstermez. Hastalar uzun müddet Düz Tabanlık sorunu olduğunu bilmeden yaşamını sürdürebilir.

Kişilerde zamanla Düz Tabanlığa bağlı olarak ayak kavisinin ciddi derecede bozulması ile birlikte iskelet ve kas sisteminde dokular zarar görmeye başlar.

Bununla birlikte kişiler değişik şikayetler yaşamaya başlarlar. Düz Tabanlık nedeniyle kişilerde en çok yaşanan problemler şunlardır;

  • Ayak tabanı ve topukta ağrı oluşması,
  • Ayak tabanında şişlik ve ödem görülmesi,
  • Ayaklarda hareket kısıtlaması,
  • Ayaklarda kızarıklık bulunması,
  • Ayakların uyuşması,
  • Bacak ve uyluğa yayılan ağrı,
  • Yürüme ile birlikte çabuk yorulma,
  • Ayaklarda sertleşme görülmesi.

Düz Tabanlık nedeniyle insan vücudunda oluşan ağrıların en sık görüldüğü yerler arasında ayak bileği içi, ayak kemeri, diz, kalça, bel ve alt bacaklar gösterilebilir.

Düztabanlık Türleri Nelerdir?

Düz Tabanlık insanlarda farklı nedenlere bağlı oluştuğu için birçok değişik türü bulunmaktadır. Düztabanlık Türleri şunlardır;

  1. Esnek Düztaban : İnsanlarda en fazla rastlanılan Düz Tabanlık rahatsızlığı türüdür. Kişi ayağını havaya kaldırdığında olması gereken kavis görülürken, yere bastığında ayak tabanı tamamen yer ile temas eder. Genellikle çocukluk çağlarında oluşan bu hastalık herhangi bir ağrıya yol açmaz.
  2. Sıkı Aşil Tendonu : Hastalarda aşil tendonunun sertleşmesi yürüyüş sırasında topuk kemiğinin olması gerekenden yukarıya çekilmesine ve Düz Tabanlık oluşmasına neden olur. Yürüyüş sırasında topuk bölgesinde ağrılar oluşur.
  3. Posterior Tibial Tendon Sorunları : Bir baldır kası olan posterior tibial kişilerde ayağın iç kısmında bulunan kemiklere tutunur. Farklı rahatsızlıklar nedeniyle bu tendonda hasar oluşması Düz Tabanlığa yol açar. Yetişkinlik döneminde Düztabanlık oluşmasına yol açan en büyük faktörlerden birisidir.

Düz Tabanlık rahatsızlığı kişinin genetik yapısına ve ortaya çıkış sebebine bağlı olarak tek bir ayakta veya her iki ayakta görülebilir.

Düz Tabanlık Nasıl Tedavi Edilir?

İnsanlarda Düz Tabanlık oluşması ile ayak kavisi bozularak bölgedeki dokular zarar görür. Tedavide öncelikle kişinin ayağı desteklenerek dokuların korunması amaçlanır.

Düz Tabanlık problemi başlangıç seviyesinde olan kişilerde ayağa ortopedik ortezler takılarak ve ayakkabıya sağlıklı tabanlıklar yerleştirilerek ağrılar giderilmeye çalışılır. Düztabanlık yaşayan kişilere özel üretilen ayakkabılar kullandırılır.

Bununla birlikte hastanın rahatsızlığının ilerlemesini engelleyecek önlemler alınır. Bu önlemler arasında sağlıklı beslenerek kilo kontrolü sağlama ve doktorumuz tarafından verilen ayak egzersizleri yapılarak bağların ve kasların güçlendirilmesi belirtilebilir. Kişinin uzun süre ayakta kalmaması önerilir.

Hastanın ayağında oluşan ağrıların ve iltihapların giderilmesi için ilaç tedavisi uygulanır. Ağrı kesiciler ve kremler yardımıyla iyileşme sağlanır.

İleri seviyede Düz Tabanlık problemi yaşayan kişilerde cerrahi yöntemler uygulanarak ayak kavisi düzeltilebilir. Bununla birlikte ayakta hasar oluşan dokular iyileştirilebilir.

Düz Tabanlıkta Cerrahi Tedavi

Düz Tabanlık problemi yaşayan kişilerde ayağı desteklemek ve günlük yaşamda yapılan değişiklikler sonuç vermediği zaman cerrahi yöntemler uygulanır.

Tedaviyi gerçekleştiren doktorun uygun gördüğü bir veya birkaç yöntem bir arada kullanılarak Düz Tabanlık problemi cerrahi olarak düzeltilir.

Düztabanlıkta Cerrahi Yöntemler uygulanarak yapılan işlemler şunlardır;

  • Ayaktaki aşık kemiği doğuştan itibaren olması gerektiği şekilden farklı durması halinde cerrahi işlemler ile düzeltilir.
  • Düztabanlığa neden olan ve doğumdan beri devam eden kaynaşık kemikler cerrahi uygulamalar ile ayrılır.
  • Ayak bölgesinde bulunan kemik çıkıntıları tedavi edilir.
  • Cerrahi uygulamalar kapsamında kemikler kesilerek ve eklemler dondurularak Düz Tabanlık problemi giderilir.
  • Ayaklardaki tendonlarda bulunan şişmiş ve hasar görmüş kılıflar cerrahi işlemler ile temizlenir.
  • Tendon transferi yöntemi ile tendon yapıştığı kemikten ayrılarak ayağı gerecek şekilde farklı bir kemiğe tutturularak ayağın kavis alması sağlanır.
  • Aşil tendonu nedeniyle oluşan Düz Tabanlık problemlerinde aşil tendonunun boyu ayarlanarak rahatsızlık iyileştirilmeye çalışılır.

Çocuklarda Düztabanlık

Çocuklarda ve bebeklerde genellikle ayak kemeri bulunur. Ancak çok nadirde olsa Düz Tabanlık bu yaşlarda da görülebilmektedir.

Çocukluk yaşlarında Düztabanlık yaşanması kişinin ilerleyen dönemlerde Düztaban olacağı anlamına gelmez. Çocukta yanlış kemik gelişimi olması sonucu Düz Tabanlık problemi ilerlemektedir. Erken yaşta ve başlangıç aşamasında Düztabanlığa müdahale edilmesi sonucu problem ilerlemeden kolayca çözülebilmektedir.