Eklem İçi Enjeksiyonlar

Eklem İçi Enjeksiyonlar hastalarda eklem içine enjektör kullanılarak direkt uygulama yapılan tedavi yöntemidir. Tedavinin hedefi etken maddeyi doğrudan eklem içine ulaştırarak etkisini maksimuma çıkarmaktır.

Eklem İçi Enjeksiyonlar;

  • Oral tedavi ile istenilen sonucun oluşmadığı,
  • Sistemik tedavi gerektirmeyen az sayıda eklemin iltihaplı olması,
  • Ağız yoluyla alınan ağrı kesicinin yan etki oluşturması,

durumlarında çok sık tercih edilmektedir.

Eklem İçi Enjeksiyonlar insan vücudunda en fazla omuz, diz ve kalça bölgesindeki eklemler için uygulanır. İşlem sırasında etken madde olarak Hyaluronik Asit ve Kortikosteroidler kullanılır.

Eklem İçi Enjeksiyon uygulamaları klinik şartlarında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı tarafından yapılması halinde başarılı, güvenli ve konforlu bir tedavi yöntemidir.

Eklem İçi Enjeksiyon tedavisi Kortikosteroid kullanılarak yapılıyorsa 3 aylık periyotlar halinde uygulanması önerilir. Ancak kullanılan etken madde Hyaluronik Asit ise 1 haftalık aralıklarla işlem tekrarlanabilir.

Kortikosteroid kullanılan tedavi yöntemleri sayesinde hastalarda bulunan iltihaplı eklem romatizmaları iyileştirilerek eklemlerin hareket kabiliyeti artırılır.

Günümüzde çok sık kullanılan Hyaluronik Asit yönteminde ise eklem kireçlenmeleri yok edilir. Hastada kıkırdak hasarının durdurulması, hafif ve orta düzeyde eklem kireçlenmesinin yok edilmesi için bu yöntem tercih edilmektedir.

Eklem İçi Enjeksiyon tedavisi sonrası işlem yapılan bölgeye soğuk uygulanması ve ilk gün bölgenin zorlanmaması tavsiye edilir.

Eklemlerinizde yaşadığınız ağrı, kireçlenme ve iltihap problemlerinden kurtulmak, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanımız tarafından muayene olmak için Hemen Bize Ulaşın…

Eklem İçi Enjeksiyon Nedir?

Eklem İçi Enjeksiyon son zamanlarda eklem rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanılan eklem içine ilaç enjekte edilmesi şeklinde uygulanan ortopedik tedavi yöntemidir.

Eklem İçi Enjeksiyon yönteminde hastalarda bulunan eklem ağrılarının iyileştirilmesi için etken madde direkt ekleme uygulanarak minimum sürede maksimum sonuç alınmaya çalışılır.

Eklem İçi Enjeksiyon uygulaması tanı koyma amacıyla da yapılmaktadır. İşlem sırasında eklem içerisine lokal anestezi enjekte edilir. Hastanın ağrılarında azalma veya geçme durumu oluşursa ağrıya sebep olan durumun eklemler olduğuna kanaat getirilir.

Günümüzde Eklem İçi Enjeksiyonları hem maddi açıdan hem de kişinin günlük aktivitelerinden uzak kalmaması açısından değerlendirilerek en çok tercih edilen tedavi yöntemi haline gelmiştir.

Eklem İçi Enjeksiyonu uygulandıktan sonra hastaya Fizik Tedavi uygulaması yapılarak maddenin rahatsızlık bulunan bölgede daha hızlı yayılması sağlanabilir.

Oldukça başarılı ve konforlu bir tedavi yöntemi olan Eklem İçi Enjeksiyonları sayesinde hastaları zorlayan bel, diz ve eklem ağrıları yok edilir.

Ortalama 15 ila 20 dakika süren uygulama cerrahi işlem içermediği için oldukça güvenli ve konforlu bir tedavi yöntemidir.

Eklem İçi Enjeksiyon Nasıl Yapılır?

Eklem İçi Enjeksiyonları kesinlikle bir sağlık kuruluşunda, bu alanda tecrübe sahibi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı tarafından yapılması gereken ortopedik tedavi yöntemidir.

Tedavi sırasında enfeksiyon riskinin minimuma indirilmesi için cilt bölgesi antiseptik solüsyonlar kullanılarak temizlenir.

Eklem İçi Enjeksiyon tedavisinin nasıl yapıldığını örnek bir diz eklemi rahatsızlığı vakasıyla şu şekilde açıklayabiliriz;

  • Diz altına yastık benzeri destek koyularak diz fleksiyonu sağlanır.
  • Dizden eklem içine girilecek bölge tespit edilir.
  • Belirlenen bölgeden steril iğne yardımıyla diz eklemi içerisine girilir.
  • Enjeksiyon yapılmadan önce diz içerisinde fazla sıvı varsa boşaltılır.
  • Tedavi için belirlenen madde eklem içerisine enjekte edilir.
  • Bölgeye bandaj yapılarak uygulama sonlandırılır.

Ortalama 3 ila 5 dakika süren bu işlem sonrasında birkaç gün hastanın diz bölgesine yük bindirecek hareketlerden kaçınması gerekir.

Günümüz teknolojisi ile sağlık uygulamalarında yaygın kullanılmaya başlanan ultrasonografi sayesinde birçok vücut bölgesinde Eklem İçi Enjeksiyonlar yapılmaktadır.

İnsanlarda kalça eklemi gibi derin eklem enjeksiyonları da teknolojik gelişmelerle devreye giren görüntülenme sayesinde yapılabilmektedir.

Eklem içi Enjeksiyonlar Hangi Durumlarda Yapılır?

İnsanlarda eklemlerde oluşan ağrıyı azaltmak, deformasyonları durdurmak ve eklem içi yapılarda onarım sağlamak için Eklem İçi Enjeksiyon tedavisi uygulanır.

Eklem İçi Enjeksiyonların en sık kullanıldığı rahatsızlıklar şunlardır;

  • Tek eklem ile sınırlı eklem rahatsızlıkları (Inflamatuvar Monoartrit),
  • Eklemlerde kireçlenme olması (Osteoartrit),
  • Tenosinovit

Eklem İçi Enjeksiyonlarda Hangi İlaçlar Kullanılır?

Eklem İçi Enjeksiyon uygulamasında en sık kullanılan ilaçlar arasında Kortikosteroid, Hyaluronik Asit ve Lokal Anestezik kombinasyonlu ilaçlar kullanılır.

Bunlar dışında eklemlerde sıvı akışkanlığını artıran ve eklem kıkırdak yapısını güçlendiren Viskosuplementer ilaçlar, % 25’lik Dekstroz ve PRP gibi maddeler eklem içi enjeksiyonlarda kullanılmaktadır.

Eklem İçi Enjeksiyonlar Hangi Sıklıkta Yapılır?

Eklem İçi Enjeksiyonları belirli periyotlarla tekrarlanabilen uygulamalardır. Tedavinin uygulanma sıklığı;

  • Hastanın genetik yapısına,
  • Kişinin yaşadığı rahatsızlığına,
  • Tedavi sırasında kullanılan ilaca,

bağlı olarak değişmektedir.

Tedavi sırasında steroid kullanıldığında aynı bölgeye hastanın ihtiyacına göre yılda 3 veya 4 kez yapılması uygun görülür.

Eklem İçi Enjeksiyonu Sonrası Ağrı Olur mu?

Eklem İçi Enjeksiyonu uygulamaları sonrası hafif de olsa ağrılar görülebilir. Hastalar işlem sonrası ilk 1 – 3 saat arasında dinlendirilirler.

Uygulama sonrası hastaların bacağında ve belinde ağrılar oluşabilir. Hatta geçen ağrı işlemden 6 saat sonra tekrar başlayabilir. Bunun nedeni lokal anestezinin etkisinin kaybolmasıdır.

Eklem İçi Enjeksiyonları tamamlandıktan sonra ilk gün görülen ağrılar sonra tamamen geçer. Hastalar 2 gün içinde tamamen iyileşmiş olurlar.

Tedavi tamamlandıktan sonra ilk 24 saat dinlenmek önemlidir. İlk hafta enjeksiyon uygulanan bölgenin zorlanmaması gerekir.

Ortopedi uzmanımız tarafından tedavi sonrası kullanılması istenilen ilaçlar aksatılmamalı, hekimimizin belirlediği tarihte kontrole gelinmelidir.

Eklem İçi Enjeksiyonların Yan Etkileri

Eklem İçi Enjeksiyon işleminin yan etkileri kullanılan etken maddeye veya enjeksiyona bağlı olarak oluşabilir. Bazı vakalarda alerjik etkiler görünebilir.

Eklem İçi Enjeksiyonu uygulanan bölgede enfeksiyon ve kanamalar oluşabilir. Hastalarda kullanılan ilaca bağlı mide bulantıları ve kaç şekeri düşmeleri görülebilir. Belirttiğimiz tüm bu etkiler çok sıklıkla görülmemektedir.

Eklem İçi Enjeksiyonlar sonrası oluşan tüm yan etkiler geçicidir ve oldukça kısa sürede hasta eski haline dönmektedir.

Tedavi sonrası hastanın vücudu sıvı tutabilir, bu durumlarda tuzsuz bir diyet programı ile olası etkilerin önüne geçilir.

Hastalar tedavi öncesi alerjik bir rahatsızlıkları varsa bunu doktoruna bildirmeleri gerekir. Eğer oluşan yan etkiler birkaç gün içinde geçmezse doktorunu arayıp kliniğe kontrole gelmeleri tavsiye edilmektedir.