Halluks Valgus hastalığı insanların ayaklarında birçok farklı nedene bağlı oluşabilen en sık görülen ayak şekil bozukluğudur.
Halluks Valgus kişinin ayak başparmağının yana doğru sapması anlamına gelir. Öncelikle yana doğru olan bu sapma ilerleyen aşamalarda ayak başparmağının ucu ve tırnak yana doğru eğim alır.
Halluks Valgus Hastalığı ile birlikte eklemde şekil bozuklukları ile başlayan problemler yavaş yavaş oluşan iltihapla büyür. Oluşan iltihap nedeniyle kişinin ayağı ayakkabısına doğru şişmeye başlar.
Oluşan bu şişliğin içi iltihapla kaplı olduğu için bölgede zonklama ve ağrılara neden olur. Ayrıca ayak başparmağı yana saparak diğer bir parmağın üzerine çıkabilir. Buna bağlı diğer eklemlerde de ağrılar oluşur.
Ayağı taraklı olan bazı kişiler Halluks Valgus rahatsızlığı yaşadığını düşünebilir. Bir sağlık kuruluşunda Ortopedi Uzmanı tarafından yapılan muayene sonucu bu durum tespit edilebilir.
Eğer hastanın bu tarz bir rahatsızlığı yoksa ağrılar taraklı ayak yapısına sahip olduğu için yaşanıyor denebilir. Geniş ayakkabılar kullanıldığında kişinin ağrıları giderilir.
Halluks Valgus Tedavisi sadece estetik kaygılar nedeniyle uygulanmaz. Fonksiyonel problemler ve ağrılar yaşayan her yaşta bireye uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Ayak başparmağınızda oluşmuş iltihaplı yapıdan kaynaklı ağrılar yaşayan kişiler Hemen Kliniğimize Ulaşarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanımız tarafından muayene olabilir ve tedavi yaptırabilirler.
Halluks Valgus Nedir?
Halluks Valgus kişilerin ayak başparmağının içeriye doğru dönmesi nedeniyle birinci parmakta bulunan tarak kemiğinin dışarıya doğru çıkıntı oluşturmasıdır.
Halluks Valgus rahatsızlığı sadece şekil bozukluklarına neden olmamakta, insanlar ayakkabı giyip dışarıda hareket ettiğinde bölgede zonklama derecesinde dayanılmaz ağrılara yol açabilmektedir.
Genellikle 30 lu yaşlardan sonra belirginleşen Halluks Valgus problemi kadın ve erkeklerde ortak olarak görülen bir rahatsızlıktır.
İnsanların ayakkabı giymesine, ayağı üzerine basmasına yani hareket kabiliyetini kaybetmesine neden olan bu hastalık Ortopedi Uzmanı tarafından klinik şartlarında yapılan müdahaleler sayesinde iyileştirilebilmektedir.
Halluks Valgus Belirtileri Nelerdir?
İnsanların genelinde ayak başparmakları yanında çıkıntılar, ağrılar ve şekil bozuklukları oluşabilir. Bu durumun Halluks Valgus hastalığı olup olmadığının anlaşılması için birkaç belirti bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır;
- Şekil Bozukluğu: Ayakta birinci parmağın yanında çıkıntılı durum oluşur.
- Ağrı: Halluks Valgus hastalığı yaşandığında zonklama derecesinde ağrılar oluşur. Kişi yürüdüğünde veya parmağını hareket ettirdiğinde ağrılar oluşur.
- Kızarıklık: Hastanın kullandığı ayakkabının şekline ve kullanım süresine bağlı olarak kızarıklıklar oluşur. (Özellikle ucu sivri ayakkabılarda)
- Huzursuzluk: Kişiler günlük yaşantısında ayağındaki ağrı ve karıncalanma sebebiyle dikkati dağınık ve verimsiz olurlar.
Halluks Valgus Kimlerde Görülür?
Halluks Valgus hastalığı insanlarda aile bireylerinden miras kalan genetik yapıdan kaynaklı oluşabilen bir sağlık problemidir.
İnsanların gün içerisinde çok fazla ayakta kalması, hareket etmesi, ucu sivri ayakkabı veya topuklu ayakkabı kullanması nedeniyle rahatsızlık ilerleyip daha ileri seviyede ortaya çıkmaktadır.
Kişi ne kadar dikkat etse, günlük yaşantısına ve ayakkabı seçimine özen gösterse dahi genetik özellikleri kaynaklı Halluks Valgus rahatsızlığı ilerlemektedir.
Tüm bunlarla birlikte farklı rahatsızlıklar da Halluks Valgus hastalığını tetikleyebilmektedir. Aşağıda belirttiğimiz rahatsızlıkları bulunan kişiler bu hastalığı daha ileri seviyede yaşamaktadır;
- Düztaban problemi yaşayan,
- Yüksek kavis hastalığı olan,
- Aşil tendonu kısa olanlar,
- Obezite yani kilo problemi bulunanlar,
- Romatizmal hastalıklar yaşayan kişilerde.
Halluks Valgus Nasıl Tedavi Edilir?
Halluks Valgus hastalığı nedeniyle kliniğimize ulaşan kişiler öncelikle uzman ortopedi hekimi tarafından muayene edilerek rahatsızlığın boyutu tespit edilir.
Halluks Valgus hastalığı için tedavi planı yapılırken;
- Hastanın yaşı ve genetik yapısı,
- Rahatsızlığa sebep olan durumlar,
- Klinik bulgular,
- Hastanın beklentileri,
dikkate alınmaktadır.
Halluks Valgus rahatsızlığı tedavi edilirken cerrahi veya konservatif tedavi yöntemleri kullanılabilir. Hastaların büyük bir kısmında cerrahi işlemlere gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir.
Halluks Valgus hastalığının başlangıcında uygulanan tedavi yöntemleri ile şekil bozukluklarının ilerlemesine engel olunup ağrılar yok edilmektedir. Bu hedefle ortopedik materyaller ve bazı aparatlar kullanılır.
Halluks Valgus rahatsızlığını önlemek için kullanılan materyaller arasında şunlar bulunmaktadır;
- Uygun ayakkabı kullanımı (Geniş taraklı ve yumuşak derili),
- Ayak birinci parmağının şeklini korumak için parmak arası makara ve gece dinlenme ateli kullanımı,
- Yere basma konforu sağlayan tabanlıkların kullanılması,
- Parmak üzerinde oluşan çıkıntıyı koruyan silikon aparat kullanımı.
Bununla birlikte hasta önerilen egzersizleri yaparak ağrıları azaltıp iyileşmeyi hızlandırabilir. Hastaya uzman doktor tarafından önerilen bu egzersiz sırasında ayakları hafif aralık olacak şekilde ayakta durması söylenir.
Bu şekilde dururken topuklar yerinde sabit kalacak şekilde iki başparmak birbirine değdirilmeye çalışılır.
Halluks Valgus hastalığı ileri aşamaya geldiğinde, ağrı ve şekil bozuklukları iyileştirilemez noktaya ulaştığında cerrahi işlemler uygulamaya konulur. Mecbur olunmadığı müddetçe cerrahi uygulamalara başvurulmaz.
Halluks Valgus Tedavi Yöntemleri
Halluks Valgus hastalığı bulunan kişilerde en yaygın kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır;
- Aparatlar ile düzeltme yöntemi,
- Çeşitli ayak egzersizleri ve fizik tedavi uygulamaları,
- Cerrahi operasyon (Ameliyat yöntemi),
İlk yöntemde ayak bölgesinde çeşitli aygıtlar kullanılır. Özellikle gece yatarken ayakta belirli aparatlar takılı olur. Bazı vakalarda gün içerinde de bu aparatlar kullanılmaktadır.
Halluks Valgus rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılan bu aparatlar sayesinde ayak başparmağı kemiğindeki eğrilikler ve şekil bozuklukları yok olmaktadır. Kemik eğriliği düzeldiği gibi hastanın yaşadığı ağrılar da yok olmaktadır.
2. yöntem ile hastaya göre belirlenen çeşitli egzersizler uygulanarak da ayak bölgesinde oluşan deformasyonlardan kurtulabilirsiniz.
Uzman doktor kontrolünde belirlenen bu egzersizler akşam evde otururken dahi yapılabildiği için hastanın ekstra bir vaktini almamakta ve başarılı sonuçlar vermektedir.
3. Yöntem olan cerrahi uygulamalar Halluks Valgus hastalığının teşhisinde çok geç kalındığı zaman uygulanır. Kesin çözüm olan ameliyat yöntemi uygun bir sağlık kuruluşunda Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Halluks Valgus hastalığının tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Hastada ayak başparmağındaki kemiğin çıkıntısı ve ağrının boyutu ne kadar az ise tedavi o kadar kolay ve zahmetsiz olmaktadır.
Eğer benzer problemler yaşıyorsanız Hemen Bize Ulaşıp randevu alarak kliniğimizde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanımız tarafından muayene olabilir, hastalığınıza erken dönemde önlem alabilirsiniz.