Kienböck Hastalığı

Kienböck Hastalığı insanların el bileğinde bulunan 8 küçük kemikten birisi olan Lunat kemiğindeki kan dolaşımının yetersiz olması nedeniyle bölgede fonksiyon kaybı, ağrı ve tutulma gibi problemler oluşmasıdır.

Kişinin el bileğindeki Lunat kemiğinde yaşanan kan dolaşımı bozukluğu sonucu dokular yeterli besin ve oksijeni alamayarak ölmeye başlar. Nekroz olarak ifade edilen bu durum ile birlikte Kienböck Hastalığı oluşur.

Günümüzde çok sık rastlanmayan Kienböck Hastalığı özellikle elini ve bileğini yoğun kullanmak zorunda olan 20 ila 40 yaş arası erkeklerde görülmektedir.

4 evrede takip edilen Kienböck Hastalığı kendisini el bileğinde ağrı, şişlik ve fonksiyon kaybı ile göstermektedir. İlk evrelerde kişinin ağrıyı göz ardı edip uzman doktora başvurmaması hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır.

Kienböck Hastalığı klinik ortamında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı tarafından yapılan muayene ve tedavi sonucunda güvenli ve konforlu bir tedavi süreciyle iyileştirilmektedir.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ferdi SARI tarafından kaleme alınan bu yazımızda Kienböck Hastalığı ile ilgili bize en fazla iletilen;

  • Kienböck Hastalığı Nedir
  • Kienböck Hastalığı Nedenleri
  • Kienböck Hastalığı Belirtileri
  • Kienböck Hastalığı Tedavisi

konu başlıklarıyla ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sizde Kienböck Hastalığı yaşadığınızı düşünüyorsanız ve el bileğinizde oluşan şiddetli ağrıların tedavi edilmesini istiyorsanız Hemen Bizi Arayıp randevu alarak Uzman Ortopedist Hekimimiz tarafından muayene edilebilir ve tedavi planınızı oluşturabilirsiniz.

Kienböck Hastalığı Nedir?

İnsanların el bileği eklemlerinde bulunan 8 adet kemikten birisi olan Lunat kemiğinde görülen dolaşım bozuklukları sonucu el bileğinde oluşan rahatsızlığa Kienböck Hastalığı denir.

İnsanda el bileğinde tarak kemikleri ve ön kol arasında 8 adet kemik bulunur. Bu kemiklerin 4 tanesi üst tarafta diğerleri ise alt sıradadır.

Kienböck Hastalığı üst kısımda bulunan Lunat kemiğinde dolaşımın bozulması veya zamanla ezilerek kırılması sonucu el bileğinde şişliğe, ağrıya, hareket kaybına neden olan bir ortopedik rahatsızlıktır.

Özellikle elini çok yoğun kullanması gereken 30 lu yaşlardaki erkeklerde görülen bu hastalık nadiren de olsa kadınlarda da oluşmaktadır.

Kienböck Hastalığı Nedenleri?

İnsanlarda Kienböck Hastalığı oluşmasına neden olan birçok farklı durum vardır. Bu durumlar doğuştan ve travma kaynaklı faktörler olarak iki başlıkta değerlendirilebilir.

Lunat kemiği kişilerin çoğunda 2 damardan beslenmelidir. Bu kemiğin tek damardan beslendiği kişilerde Kienböck Hastalığı oluşma riski yüksektir. Ayrıca kanın kemikten çıkmasına yardımcı olan toplardamarlarda yaşanan problemler de hastalığı tetikler.

Kişinin ön kolunda bulunan 2 kemikten birisi olan Lunat kemiğinin Radius kemiğinden daha uzun olması ve Lunat kemiğine baskı yapması Kienböck Hastalığı oluşmasına yol açan nedenler arasında gösterilebilir.

Genel bir ifadeyle Lunat kemiğinde var olan gelişim bozuklukları ve zaman içerisinde oluşan hasarlar nedeniyle Kienböck Hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Kienböck Hastalığı Belirtileri?

Kienböck Hastalığı insanlarda farklı belirtiler ile kendisini göstermektedir. Bu belirtilerin bir veya birkaçını yaşayan kişilerin en yakın Ortopedi Uzmanına giderek muayene olması ve gereken tetkikleri yaptırması doğru olacaktır.

Kienböck Hastalığı Belirtileri arasında;

  • Kişinin el bileğinde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı oluşması,
  • El bileği hareket ettirildiğinde ciddi ağrı oluşması,
  • Kişinin eli ile kavrama hareketini istediği kuvvetle yapamaması,
  • El bileğindeki kemiklere ve eklemlere baskı olduğunda hassasiyet görülmesi,
  • Avuç içini yukarıya doğru çevrildiğinde ağrı ve zorlanma hissi oluşması,

gösterilebilir.

Kienböck Hastalığı Evreleri?

İnsanların el bileğinde bulunan karpal kemikler (8 adet küçük kemik) eli ön kol kemiklerine bağlayarak sağlıklı bir bilek hareket sisteminin oluşmasına yardımcı olur.

Kienböck Hastalığı evreleri kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. İnsanlarda yıllar içerisinde yavaş yavaş ortaya çıkan bu hastalık belirli bir süreçle gelişim göstermektedir.

Kienböck Hastalığı 4 temel evrede incelenir;

  • Evre : Röntgen çekilerek gözlemlenen bu durumda Lunat kemiği kan desteğini kaybeder. Kemiğin kırılma riski artan bu durumda bölgede şişlik ve ağrı görülebilir.
  • Evre : Röntgen sırasında kemik normalden daha yoğun görünür.
  • Evre : Lunat kemiğinde çökmeler ve parçalanmalar başlar.
  • Evre : Lunat kemiği çökerek komşu kemiklerin zedelenmesine ve iltihaplanmasına yol açar.

Bununla birlikte Kienböck Hastalığı sırasında her hasta 4. evreye geçmeyebilir.

Kienböck Hastalığı Tedavisi

Kienböck Hastalığı ilk evrelerde teşhis edilmesi halinde evde istirahat edilerek ve bölge atel ile tutturularak iyileşme sağlanabilir.

Hastanın bileği belirli bir süre atel ile tutturularak kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesi ile problem büyük ölçüde çözülür. Bu süreçte ağrı ve ödemi azaltmak için doktorun yazdığı ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.

Erken evrelerde tespit edilen Kienböck Hastalığı hastaya bileğini zorlamayacak şekilde kullanması öğretilerek iyileştirilebilir. Bu teknikler fayda sağlamazsa ameliyat seçeneğine başvurulur.

Kienböck Hastalığı Ameliyatı

İnsanlarda Kienböck Hastalığının evresi ve hastanın fiziksel yapısı göz önüne alınarak farklı ameliyat teknikleri uygulanabilir.

Hastalığın çok ileri olmayan evrelerinde kemikteki kan dolaşımının yeniden düzenlenmesi sağlanabilir. Hastanın vücudunun farklı bir yerinden alınan sağlam bir kemik parçası Lunat kemiğine eklenir.

İyileşme sürecinde hastanın cildinin dışında kemikleri pimlerle sabit tutan bir metal aparat kullanılarak eklenen kemik yerinde tutulur ve kaynamanın sağlıklı olması sağlanır.

Kienböck Hastalığı bulunan kişide doğuştan Lunat ve Radius kemikleri arasında uzunluk farklı varsa kemik grefti tekniği uygulanarak kısa olan kemik uzatılıp simetri sağlanır.

Eğer hastalık ileri seviyede ise ve Lunat kemiği ciddi olarak çöktüyse Lunat ve komşu 2 kemik çıkarılıp tedavi edilmesi amaçlanır. Bu teknik dışında bilek kemiklerinin birbirine sabitlenerek tek bir kemik gibi hareket etmesi sağlanabilir.

Günümüz teknolojisinin sağlık uygulamalarına yansıtılması ile ortaya çıkan tekniklerin birisi de İmplant Artroplastidir. Bu teknikte Lunat kemiği çıkarılarak yerine karbon malzeme ile yapılmış prostetik kopyası konulur. Çevre kemiklerin anatomisi korunmuş olur.

Kienböck Hastalığı Sonrası

Kienböck Hastalığı yaşayan ve tedavisi için ameliyat olması gereken kişilerin iyileşme sonrası bölgenin sağlığına çok dikkat etmelidir.

Operasyonu gerçekleştiren Ortopedi doktoru tarafından hastaya iletilen tavsiyelere dikkat edilmeli, kişi bölgeyi fazla zorlamamalıdır.

Fizik Tedavi uygulamaları Kienböck Hastalığı Ameliyatı olan hastaların iyileşme sürecini hızlandıran ve el bileğinin maksimum hareketliliğe kavuşmasını sağlayan yöntemlerden birisidir.

Kienböck Hastalığı sonrası tedavi süreci tamamlanan kişilere Fizik Tedavi teknikleri arasından TENS, Isıtıcı Tedaviler, Düşük Doz Pulse Ultrason, Masaj, Egzersiz, İş ve Uğraşı Terapisi yapılabilir.

Tüm bu Fizik Tedavi uygulamaları sayesinde ameliyat sonrası eklemleri açarak ağrı ve ödemi azaltmak, kasları esnetmek, güçlendirmek ve işlevini artırmak amaçlanmaktadır.

Siz de El Bileğinizde ağrılar yaşıyor ve okuduğunuz yazı sonrası Kienböck Hastalığı yaşadığınızı düşünüyorsanız Hemen Bize Ulaşarak Randevu Alabilir, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ferdi SARI tarafından yapılacak muayene ile tedavi planınızı oluşturabilirsiniz.