Proloterapi

Proloterapi kronik iskelet – kas sistemi problemleri yaşayan kişilere uygulanan proliferatif tedavi yöntemidir.

Proloterapi hastanın ekleminin bir kısmına veya bir tendona özel hazırlanan tahriş edici çözeltinin enjekte edilmesidir.

Bu sayede işlevsel özellikleri azalmış ve fonksiyonlarını kaybetmiş dokunun kanlanması artırılır. Enjeksiyon yapılan bölgeye hücreler ulaşarak tedavi süreci başlar.

Proloterapi klinik ortamında uzman hekimimiz tarafından yapılması halinde konforlu ve güvenli bir tedavi yöntemidir.

Proloterapi Nedir?

Proloterapi kas ve eklemlerinde ağrılar veya yaralanmalar bulunan kişilere uygulanan tamamlayıcı bir ortopedik tedavi yöntemidir.

Proloterapi uygulamasıyla fonksiyonunu kaybetmiş eklem, bağ, tendon ve kıkırdak gibi yapıların onarılmasını sağlayacak sıvı karışım bölgeye enjekte edilir.

Proloterapi işlemi sırasında doğal ve tahriş edici madde yaralanmış eklemin yumuşak dokusuna enjekte edilir. Bu madde iyileşme etkisi oluşturur.

Uygulama ile ilgili yapılan araştırmalar sonucu Proloterapi ile eklem ve sırt ağrılarında önemli ölçüde azalma oluştuğunu tespit edilmiştir.

Proloterapi Hangi Hastalıklara Uygulanır?

Proloterapi genellikle eklem ve bağ yaralanmalarının tedavi edilmesinde kullanılır. İnsan vücudunda en sık uygulandığı alan sırt bölgesidir.

Sırt bölgesi dışında insan vücudunda Proloterapi uygulanan bölgeler şunlardır;

  • Omuzlar,
  • Dizler,
  • Kalçalar,
  • Diğer Eklem ve Bağlar.

Proloterapi tedavi yöntemi uygulanan bazı hastalıklar şunlardır;

  • Sırt Ağrısı,
  • Boyun Ağrısı,
  • Spor Yaralanmaları,
  • Karpal Tünel Sendromu,
  • Kısmen Yırtık Bağ, Tendon ve Kıkırdak.

Yukarıda belirttiğimiz rahatsızlıklar dışında insanların kas – iskelet sisteminde yaşadıkları ağrıların tedavisi içinde Proloterapi kullanılır.

Artrit ve dejeneratif disk gibi kornik problemler yaşayan kişiler ağrılarını hafifletmek için Proloterapi uygulamalarına başvururlar.

Proloterapi Öncesi Yapılması Gerekenler?

Proloterapi Öncesi klinik ortamında uzman doktor tarafından yapılması gereken hazırlıklar şunlardır;

  • Bilgisayarlı tomografi gibi bir dijital görüntüleme yöntemi kullanılarak rahatsızlık yaşanan bölge incelenmelidir.
  • Tedavi esnasında enjeksiyon yapılacak noktalar belirlenir.
  • İşlem yapılacak bölge temizlenir. Uygulama sırasında hastanın ağrı hissetmemesi için anestezik krem kullanılır. Ağrı eşiği düşük hastalarda sedasyon ile uyutma yapılabilir.
  • Proloterapi uygulamasından 3 gün öncesinden itibaren ağrı kesiciler, antiinflamatuar ilaçlar ve kan sulandıran ilaçların kullanımına son verilir.
  • Hastaların uygulama öncesi ve sonrasında C vitamini kullanması ve bol su tüketmesi iyileşmeye yardımcı olmaktadır.

Proloterapi Nasıl Uygulanır?

Proloterapi uygulaması insan vücudunda ağrıya sebep olan dokuların güçlenmesini ve yenilenmesini amaçlamaktadır.

Proloterapi sırasından bölgeye enjekte edilen karışım tahriş etkisi oluşturup, oluşan bu tahrişe yanıt olarak vücutta yenilenme işlemi hızlanmaktadır.

Tedavi öncesi hazırlık dahil olmak üzere ortalama 30 dakika süren bu uygulama anestezik krem kullanılarak veya lokal anestezi altında yapılır.

Rahatsızlıklar ve ağrılar görülen bölgeye hazırlanan karışım enjekte edilir. İşlem sonrası 10 ila 15 dakikalık bir süre bölgeye ısı paketleri uygulanarak hasta dinlendirilir. Bu işlemin tamamlanması sonrası hasta evine uğurlanır.

Proloterapi uygulaması sırasında kullanılan karışımın doğal bir içeriğe sahip olması yan etkisi ve zararının bulunmamasını sağlamaktadır. Bir ilaç uygulaması olmayan bu yöntem hastalara konforlu ve güvenli bir tedavi seçeneği olarak ortaya çıkmıştır.

Proloterapi Kaç Seans Uygulanır?

Proloterapi uygulamasının kaç seans uygulanacağı hastanın yapısına ve rahatsızlığın boyutuna göre değişiklik göstermektedir.

Proloterapi tedavisinin seans sayısını etkileyen faktörler arasında;

  • Hastanın genetik yapısı,
  • Kişinin kilosu ve yaşı,
  • Yaşanan rahatsızlığın derecesi ve süresi,
  • Problem yaşanan vücut bölgesinin büyüklüğü
  • Kişinin alkol ve sigara kullanılıp kullanılmaması,
  • Hastada Diyabet, Hipotiroidi, Metabolik Sendrom, Obezite gibi rahatsızlıklar bulunması,

Ortalama bir süre belirtirsek; vakaların çoğunda 4 ila 6 seans yeterlidir. Lakin nispeten daha kolay vakalarda 1 – 2 seans iyileşme için yeterli olurken, zorlu vakalarda 8 – 10 seanslık süreye iyileşme için ihtiyaç duyulmaktadır.

Proloterapi seansları arasında ortalama 3 ila 4 haftalık süreler bulunmaktadır. İşlemleri yürüten doktorunuz tarafından bu süreler azaltılıp artırılabilir.

Proloterapi Sonrası İyileşme Süreci

Proloterapi sorası bölgede hafif şişlikler ve sertleşme görülebilir. Bu durum çok kısa sürede normale dönmektedir. Kişiler uygulama yapılan gün sosyal yaşamına kaldıkları yerden devam edebilirler.

Proloterapi oldukça konforlu ve güvenli bir iyileşme süreci sunan doğal bir tedavi yöntemidir. İşlem sırasında kullanılan karışım ilaç değil doğal bir içerik olduğu için hastaya herhangi bir yan etkisi olmamaktadır.

Çok nadirde olsa bazı hastalarda morarma, şişme, sertleşme, şiddetli ağrı gibi durumlar uzun süreli görülebilmektedir. Özellikle ağrı ile birlikte ateş oluşan durumlarda bölgede enfeksiyon oluşma durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu gibi özel durumlarda tedavi gördüğünüz kliniğe ve hekime ulaşarak hemen kontrole gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Proloterapi Türleri

Proloterapi insan vücudunda dokuların, hücrelerin ve organların gelişimini desteklemek için vücuda doğal madde enjekte edilmesidir.

Hastanın yaşadığı probleme ve uygulanacak Proloterapi türüne göre bölgeye farklı karışımlar enjekte edilmektedir.

Proloterapi uygulaması sırasında kullanılan karışım türleri şunlardır;

  • Proinflamatuar Dekstroz,
  • Prolozone,
  • PRP (Trombosit Bakımından Zengin Plazma),
  • Kök Hücre (Kemik İliğinden veya Yağdan)

İşlemleri gerçekleştiren doktorunuz muayene sırasında hangi Proloterapi yönteminin uygulanması gerektiğine karar vermektedir.

Proinflamatuar Dekstroz Çözeltisi

İnsanlarda büyüme faktörlerinin salınmasına etki eder. Bu yüzden yoğun yaralanma oluşan bölgeye ve çevresine enjekte edilir. Harekete geçirilen büyüme hormonları sayesinde bağlar ve tendonlar onarılarak yumuşak doku tedavi edilir.

PRP

PRP hastanın kendi kanından alınan maddenin işlemden geçirilerek trombosit açısından zenginleştirilmesi ve rahatsızlık bulunan bölgeye enjekte edilmesidir.

PRP enjekte edildiği bölgede daha genç ve parlak bir görünüm oluşmasını sağlar. Varsa ciltte bulunan izleri de giderir.

Oldukça sık tercih edilen Ploroterapi türlerinden birisi olan PRP uygulaması hakkında daha fazla bilgi almak için PRP yazımızı okuyabilirsiniz.

Prolozone

Hastaya ozon çözeltisi enjekte edilen Proloterapi türüdür. Bu enjeksiyon ile yumuşak doku yaralanmaları, artritli eklemlerdeki ağrılar ve sırt ağrıları tedavi edilmektedir.