Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi Dirseği insanların dirseğinde bulunan deformasyonlar ve küçük yırtıklar nedeniyle oldukça şiddetli ağrıların oluşmasıdır.

Tenisçi Dirseği problemi nedeniyle oluşan ağrılar özellikle dirsek çevresine yayılır. Dirseğin dış tarafına Lateral Epikondilit adı verildiği için Tenisçi Dirseği tıbbi olarak bu adla ifade edilir.

Lateral Epikondilit el bileğini geriye doğru çekmeyi sağlayan kasların ortak başlangıç noktasıdır. Ağrılar özellikle bu bölgedeki tendon ve kaslarda görülmeye başlar.

Bu bölgenin sürekli zorlanması sonucu kas ve kemik bileşkesinde ortaya çıkan deformasyon ve yırtıklar ile Tenisçi Dirseği oluşur.

Tenisçi Dirseği tedavi edilirken Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı gözetiminde;

  • Fizik Tedavi Yöntemleri,
  • Egzersizler,
  • İlaç ve Krem Kullanımı,
  • Dirsek Bantları,
  • Cerrahi Uygulamalar.

gibi tedavi yöntemlerine doktorun uygun gördüğü sıralama ile başvurulur.

Tenisçi Dirseği rahatsızlığı yaşıyorsanız ve dirseğinizde oluşan şiddetli ağrıların iyileşmesini istiyorsanız Hemen Bizi Arayın.

Tenisçi Dirseği Nedir?

Tenisçi Dirseği bazı tenisçilerde raket kullanımına bağlı oluşan bir rahatsızlık olduğu için bu adla anılmakla birlikte sadece tenisçilerde görülen bir hastalık değildir.

Tenisçi Dirseği ön kol kaslarını çok fazla kullanan insanların dirseğinde oluşan ağrılara verilen addır. Kişilerde dirseğin dış kısmını olumsuz etkilemektedir.

Tenisçi Dirseği insanlarda ön kol kasları ve tendonların bağlandığı dirseğin dış kısmında oluşur. Bu rahatsızlık en sık kullanılan kolda görülebildiği gibi çift kolda da görülebilir.

Tenisçi Dirseği Kimlerde Görülür?

Tenisçi Dirseği insanların %1 inde rastlanılan bir rahatsızlıktır. Tenis oyuncularının bu sorunu yaşama ihtimali %20 civarında olduğu için bu isimle adlandırılmaktadır.

Tüm bunlarla birlikte toplumda görülen Tenisçi Dirseği vakalarının sadece %5 i tenis oynayan kişilerdir. Bu veri ışığında toplumda farklı işlerle uğraşan kişilerin bu rahatsızlığa yakalandığı da ortaya konulmuş olur.

Erkeklerde kadınlardan daha sık rastlanılan Tenisçi Dirseği en fazla 30 ila 50 yaş arasındaki bireylerde görülür.

Tenisçi Dirseği kol, dirsek ve bileğin yoğun çalıştığı aktivitelerde bulunan kişilerde daha sık görülür. Bu rahatsızlığın en sık görüldüğü çalışanlar ve sporcular arasında;

  • Temizlik İşçileri,
  • Bahçe ve Çim İşleri Çalışanları,
  • Ev Hanımları,
  • Marangoz ve Tamirciler,
  • Montaj Elemanları,
  • Golf, Beyzbol ve Bowling Oynayanlar,

gösterilebilir.

Tenisçi Dirseği Belirtileri Nelerdir?

Tenisçi Dirseğinin en önemli belirtisi olarak dirseğin dışında oluşan şiddetli ağrılar söylenebilir. Dirseğin dışındaki kemik çıkıntısı üzerinden ön kola yayılır.

Rahatsızlığı yaşayan kişiler ağır bir çaydanlık veya sürahi taşırken bile bu ağrıyı hissederler. Bunun dışında insanlarda Tenisçi Dirseği problemi yaşandığını belli eden durumlar şunlardır;

  • Dirseğin dış yanında ağrı ve hassasiyet görülmesi,
  • Ağır bir eşya kaldırıldığında dirsekte ağrı oluşması,
  • El kaldırıldığında ya da gerildiğinde ağrı meydana gelmesi,
  • El yumruk şeklinde sıkıldığında veya kapı kolu tutulduğunda ağrı oluşması,

Tenisçi Dirseği probleminin ana belirtisi olarak bölgedeki kaslara direnç uygulandığında açığa çıkan ağrılar gösterilebilir. Başlangıçta düşük şiddette olan bu ağrılar hastalığın ilerlemesi ile ciddi derecede şiddetini artırmaktadır.

Tenisçi Dirseği Nasıl Tedavi Edilir?

Tenisçi Dirseği yaşayan kişiler öncelikle ilaçlar, egzersizler ve fizik tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır.

Tüm bu yöntemler sonunda istenilen sonuç alınamadığı durumlarda cerrahi yöntemler kullanılabilir. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri kapsamında uygulanan işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. A) Tedavi sürecinin ilk aşamasında bölgede oluşan ağrı ve şişlikler azaltılmaya hatta yok edilmeye çalışılır. Bu süreçte;
  • Dirseği ve kolu yoracak aktivitelerden uzak durulur,
  • Tenisçi Dirseği problemi yaşanan bölgeye buz uygulanır,
  • Ağrı ve şişliği azaltacak ilaçlar kullanılır,
  • Bölgenin zorlanacağı hareketlerden önce tenisçi dirseği takılır,
  • Tendon ve kasları dinlendirmek için geceleri atel kullanılır,

uygulamaları ile kişinin davranışları düzenlenerek ve yardımcı aletler kullanılarak rahatsızlığı tedavi etmeye çalışılır.

  1. B) Yaralanmış dirseğin iyileşmesi ve eski işlevine kavuşması için;
  • Dirseğin yakınındaki tendon ve kaslara fizik tedavi kapsamında egzersizler uygulanır,
  • Tenisçi Dirseği kapsamında ağrıları artıracak aktivitelerden kaçınılır.
  1. C) Dirseğin üzerinde bulunan stres ve yükü azaltmak için;
  • İşte ve sporda doğru ekipman ve teknikler kullanılır,
  • Ağrıyı hafifletecek ve bölgeyi güçlendirecek dirseklik takılır,
  • El bileğini doğru pozisyonda tutmak için atel kullanılır.

Tenisçi Dirseği Problemi yaşayan hastanın şikayetlerinin boyutuna ve süresine bağlı olarak ileri seviyede tedaviler uygulanmaya başlanabilir.

Bu aşamada sırasıyla besleyici ürünler, şok dalgası tedavisi ve cerrahi uygulamalar kullanılır. Başvurulacak tedavi uzman ortopedistler tarafından hastaya yapılan muayene ve tetkikler sonucu belirlenir.

Şok Dalgası ile Tenisçi Dirseği Tedavisi

İnsanlarda ilk başta böbrek taşlarını kırmak için kullanılmaya başlayan Şok Dalgası Tedavisi zamanla Tenisçi Dirseği rahatsızlığı içinde kullanılmaya başlanmıştır.

Uygulama sırasında vücudun dışından sorunlu bölgeye yollanan yüksek şiddetteki ses dalgaları ile hastalık tedavi edilmeye çalışılır.

Birkaç seans boyunca uygulanan şok dalgası ile bölgede kan akışı hızlanarak vücudun doğal yolla iyileşmesi hızlandırılır.

Şok Dalgası Tedavisi sadece Tenisçi Dirseği değil farklı ortopedik rahatsızlıklarda da uygulanan ve başarı sağlanan bir yöntemdir.

Cerrahi Yöntemle Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi Dirseği hastalığı yaşayan kişilerin %95 inden fazlasında cerrahi uygulamalara ihtiyaç duyulmadan iyileşme sağlanır.

Bu problemi yaşayan hastalarda en 6 ay denenen tedavi yöntemleri başarıya ulaşmazsa cerrahi yöntemlere başvurulur.

Tenisçi Dirseği rahatsızlığı için uygulanan cerrahi tedavi sırasında bölgede deformasyon yaşamış tendonlar ayrılarak hastalıklı alanlar temizlenir.

Tendonlar tekrar onarılıp tedavi tamamlandıktan sonra alçı yapılarak bir süre kol hareketsiz tutulur. Ortalama 4 ila 6 ay sonunda kişi tamamen iyileşmiş olur.

Günlük aktivitelerinizde dirseğinizde ağrılar oluşuyorsa Hemen Bize Ulaşıp randevu alabilir ve uzman ortopedistimizin yapacağı muayene sonunda Tenisçi Dirseği problemi yaşayıp yaşamadığınızı öğrenebilirsiniz.