Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk Dikeni insanlarda topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan çıkıntıdır. Sporcuların yanı sıra normal kişilerde de görülebilen bu rahatsızlık oldukça ağrılı ve günlük hayatı olumsuz etkileyecek kadar etkindir.

Her yaş grubunda görülebilen Topuk Dikeni uzman doktorlar tarafından kolayca tedavi edilebilen ortopedik bir rahatsızlıktır.

Topuk Dikeni taban çukuru ile topuk kemiği arasında oluşan ve ilerleyen aşamalarda kemikleşen kalsiyum birikmesidir. Çıplak gözle net olarak görülemeyen Topuk Dikeni ortalama yarım santim büyüklüğünde olur.

Topuk Dikeni topuğun önünden başlayıp ayağın diğer kısımlarına doğru etki oluşturur. Topuğun önünde şişlik, ağrı ve iltihap oluşmasına neden olur.

Topuk bölgesinde kas ve bağ dokusunda yaşanan gerginliğe bağlı oluşabilir. Özellikle sert yüzeylerde koşmak, zıplamak hatta yürümek dahi Topuk Dikeni oluşmasına yol açabilir.

Tüm bunlarla birlikte her topuk ağrısı Topuk Dikeni oluştuğu anlamına gelmez. Eğer topuk bölgesinde ağrılar yaşıyorsanız, ayağınızı basarken zorluk çekiyorsanız Hemen Bizi Arayıp uzman doktorumuz tarafından muayene edilerek ihtiyaç duyduğunuz tedaviyi başarıyla olabilirsiniz.

Topuk Dikeni Nedir?

İnsanlarda ayak kemiklerinden atılan kalsiyum parçaları zamanla topuk kemiğinin altında birikirler. Belirli bir süre sonunda bu kalsiyum parçaları topuk bölgesinde kemikleşirler.

Topuk Dikeni olarak adlandırılan bu oluşum zaman geçtikçe topukta dengesiz bir yapıya dönüşerek topuğa ve ayak tabanına zarar verir.

Topuk Dikeni nedeniyle insanlar ayağının üstüne basmakta zorlanmaya ve yürüme güçlüğü çekmeye başlarlar. Topuk Dikeni ilerleyen safhalarda topuk bölgesinde zonklama derecesinde ağrılar oluşmasına neden olur.

Topuk Dikeni Neden Oluşur?

Topuk Dikeni insanlarda genetik nedenlerle oluşabildiği gibi olumsuz yaşam biçimine ve davranışlara bağlı olarak da oluşabilmektedir.

Ayak ve topuk sağlığını olumsuz etkileyen Topuk Dikeni probleminin oluşma nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır;

  • Ortopedik tabanlı olmayan ayakkabı kullanımı,
  • Kadınlarda yüksek topuklu ayakkabı tercih edilmesi,
  • Düzenli şekilde uzun süreli yürüyüş ve koşular yapılması,
  • Aşırı derecede hareketsiz kalınması,
  • Genetik özellikler ve yaşlanma,
  • Kişinin yaşadığı kalıtsal hastalıklar.

Yukarıda belirttiğimiz tüm bu sebeplere bağlı olarak topuk bölgesinde kalsiyum birikmesi ve topuğun esnekliğini kaybetmesi durumu oluşabilmektedir.

Kişilerin tüm bu hususlara dikkat etmesi Topuk Dikeni oluşumunu engellemeye veya olan rahatsızlığın büyümesini önlemeye yardımcı olur.

Topuk Dikeni Belirtileri

Topuk Dikeni kişilerin süreç hakkında bilgi sahibi olması ve doğru takip etmesi sayesinde erken aşamalarda tespit edilebilir.

Topuk Dikeni probleminin en yaygın belirtisi topuk bölgesinde görülen ve yürüme esnasında rahatsızlık oluşturan şiddetli ağrılardır.

Topuk Dikeni oluşan kişilerin topuk kısmında iltihap birikir. Bu duruma bağlı hastanın topuğunda kıymık batmasına benzeyen ağrı oluşur.

Uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkan kişilerde anlık ayağın üzerine basamama ve yürüyüş bozukluklarına neden olur.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk Dikeni Tedavisi insanların düşündüğünden çok daha kolay ve güvenli bir uygulamadır. Ortopedik bir rahatsızlık olan Topuk Dikeni Tedavisi için uygulanacak yöntemi Ortopedi Uzmanları belirler.

Öncelikle hastanın ayak tabanlığı ve ortopedik ayakkabı kullanması sağlanır. Doktorumuz tarafından belirlenen egzersizler yaptırılır. Tabanlık ve egzersizler ile topukta oluşmuş dikenin iyileşmesi beklenir.

Bu süreçte Topuk Dikeni probleminde iyileşme gözlenmezse medikal yöntemler olan lazer ve buz tedavisi uygulanır.

Tüm bu tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen olumlu sonuç alınamazsa klinik şartlarında uzman ortopedist hekimler tarafından cerrahi işlemler uygulanır.

Topuk Dikeni Lazer Tedavisi

Topuk Dikeni tedavisi için kullanılan uygulamalardan birisi lazer ile tedavi yöntemidir. Lazer ışınlarının cilt altına işleyerek kemikleşen yapının çözülmesi sağlanır.

Hastada bulunan Topuk Dikeninin boyutuna bağlı olarak 2 ila 3 seansta yumuşak dokuya hiçbir zarar vermeden tedavi edilebilir.

Lazerle Topuk Dikeni Tedavisi ağrısız, acısız ve bölgeye hiçbir zararı olmayan konforlu bir tedavi yöntemidir.

Topuk Dikeni Buz Tedavisi

Topuk Dikeni tedavisi sırasında bölgeye buz uygulayarak iyileşme sağlamaya çalışmak sıkça başvurulan yöntemlerden birisidir.

Uygulama sırasında hastanın topuğuna buz sarılır. 15 ila 20 dakika bekletilen buz sayesinde topuk altında oluşmuş iltihap yumuşar.

Yumuşayan bölgeye Topuk Dikeni kremi ile masaj yapılır. Birkaç seans uygulanan Buzla Topuk Dikeni Tedavisi sonucu yüksek oranda iyileşme görülmektedir.

Topuk Dikeni Ameliyatı

Topuk Dikeni problemi bulunan hastalara uygulanan cerrahi olmayan yöntemlerde başarı alınamaması halinde Topuk Dikeni Ameliyatı yapılmasına karar verilir.

Operasyon öncesi röntgen çekilerek Topuk Dikeninin konumu ve boyutu belirlenir. Sonrasında belirli bir süre ayağın yere basması önlenerek iltihabın yok edilmesi sağlanır.

Uygulamanın güvenli ve konforlu bir şekilde gerçekleşebilmesi için steril bir sağlık kuruluşunda Ortopedi ve Travmatoloji doktorumuz tarafından yapılması gerekir.

Topuk Dikeni Ameliyatı sırasında topukta bulunan plantar fasya gevşetilerek Topuk Dikeni olduğu yerden çıkartılır.

Uygulama sonrası topuğun ve plantar fasya bölgesinin zarar görmemesi için atel, bandaj ve koltuk değneği kullanılır. Ortopedist hekimin önerdiği ayakkabı ve tabanlık kullanılarak iyileşme süreci hızlandırılır.

Topuk Dikeni Egzersizleri

Topuk Dikeni rahatsızlığının tekrar görülmemesi için kişinin topuğunda bulunan kasların ve eklemlerin güçlendirilmesi gerekir.

Topuk Dikeni Tedavisi sonrası hastanın doktoru tarafından belirlenen egzersiz programına harfiyen uyarak bölgedeki yapıyı güçlendirmesi gerekir.

Özellikle plantar fasya ve baldır kaslarının gerilmesi için evde de rahatlıkla yapılabilecek bazı egzersizler bulunmaktadır.

Çekme germe hareketi, çömelme, ayak topuğunu yukarı aşağı hareket ettirme gibi egzersizler belirlenen periyotlarla yapılması halinde Topuk Dikeni problemi tekrar etmez.

Topuk Dikeni Tedavisi Olmak İçin Hemen Bizimle İletişime Geçin.